Диетите са широко разпространени от известни личности. Те са промотирани като път

...
Диетите са широко разпространени от известни личности. Те са промотирани като път
Коментари Харесай

Манията с диетите: Как гладът може да изкриви съзнанието ни

Диетите са необятно разпространени от известни персони. Те са промотирани като път към възстановяване на здравето и благосъстоянието. Диетите стоят в основата на процъфтяваща промишленост на стойност 250 милиарда долара 

Диетите могат да бъдат неефективни

Проучване, извършено измежду 2000 души с наднормено тегло и затлъстяване, които са желали да отслабнат, откри, че свалянето на непотребните килограми не постоянно се отразява удобно на хората. Вероятността тези, които фактически са съумели да отслабнат, да развият симптоми на меланхолия, е с близо 80% по-висок от тази при тези, които не са съумели, показват откривателите. 

Гладът може да обърка съзнанието ни по разнообразни способи - кара ни да се усещаме " махмурлии ", това възприятие на гняв, което изпитваме, когато сред храненията е минало прекалено много време.

Изследванията разкриват, че гладуването може да повлияе отрицателно на емоциите, познавателните ни качества и преценката ни. Всички тези неща в последна сметка въздействат на това какъв брой добре разсъждаваме и вземаме решения, показват учени.

Това е проблем, който се задълбочава с популяризирането на диетите. Гладът може да усили неравенството, написа BBC. Изданието показва, че обезпечаването на учебна храна в индийските учебни заведения е подобрило когнитивните резултати на учениците с 16%.

Без задоволително хранителни субстанции и калории не е изненадващо, че мозъкът ни мъчно се развива и действа вярно.

Как всекидневният апетит може да повлияе на метода ни на мислене?

Емоциите оказват голямо въздействие върху метода, по който мислим, изключително когато не ги разбираме или не ги признаваме. Това е по този начин, тъй като е по-лесно да контролираме страстите си, когато сме наясно от кое място идват и по какъв начин въздействат на мисленето и вземането на решения.

Лошото въодушевление постоянно ни прави по-песимистични, което насочва мисленето ни към отрицателно отношение към близките.

How hunger can warp our minds via
— Kevin Smith (@escuelasmith)
Какво общо имат страстите с това какъв брой скоро сме яли?

Гладът е мотор на отрицателните страсти и неприятното въодушевление. В едно от изследванията през 2022 година психологът Ниенке Йонкер и сътрудниците ѝ от университета в Гронинген, Нидерландия, изследват държанието на 129 дами. Половината от участничките в изследването са помолени да гладуват 14 часа. Йонкер открила, че гладуващите дами оповестяват за повече негативни страсти, в това число за по-голямо напрежение, яд, меланхолия, отмалялост и комплициране. Гладуващите дами показали, че изпитват по-малко позитивни страсти, като да вземем за пример активност.

" Това не бяха дребни резултати ", споделя Йонкер. Всъщност гладните дами оповестяват, че са се чувствали приблизително над два пъти по-ядосани от тези, които не са били гладни. 

Лошото въодушевление може да промени радикално метода, по който тълкуваме света. Ако сте в отрицателно настроени, обръщате внимание на негативите към вас, показват специалисти. 

Тази отрицателна рамка може да докара до неточности в тълкуването на заобикалящата ни среда. Негативизмът ни кара да виждаме света  черно-бял, а така пропущаме значимите нюанси, считат учени. Когато се усещаме потиснати обръщаме повече внимание на отрицателните елементи, в сравнение с позитивните.

В друга серия от опити Кристен Линдквист, психолог и невролог в Университета на Северна Каролина, Съединени американски щати,  установява, че гладът усилва склонността на хората да бъдат манипулирани от отрицателни страсти. Те посочили на 218 служащи (някои от които били гладни) неутрални, позитивни и негативни изображения (като да вземем за пример ядосано куче), след което ги помолили да употребяват вътрешното си чувство, с цел да дефинират дали едно двусмислено изображение е позитивно или негативно.

Тези, на които първо е било показано негативно изображение, са били по-склонни да оценят пиктограмата като негативна, макар че са били инструктирани да не се въздействат от предходните изображения. И да, участниците, които са се описали като гладни преди теста, са били по-склонни да бъдат манипулирани по този метод.  

Гладът освен ни кара да се усещаме отрицателно настроени, той може да ни направи и импулсивни

Всички сме склонни към отрицателни мисли за света, само че можем ги контролираме - до момента в който гладът не наруши способността ни да го вършим.

За да ревизира дали хората в действителност са по-сурови към близките, когато са гладни, академик кани 236 души в лабораторията си. Около половината от тях не са консумирали храна в продължение на най-малко пет часа, а другата половина са се хранили директно преди проучването. Участниците били помолени да изпълнят досадна задача - да  разместват геометрични фигури на компютър, преди той ненадейно да се изключи, принуждавайки участниците да стартират всичко изначало и да го създадат още веднъж и още веднъж. 

В края на това упражнение на участниците беше дадена опция да се срещнат с изследователя, написа BBC.  " Хората, които бяха гладни, бяха по-склонни да оценят изследователя негативно ", показва академик..

Точните аргументи, заради които гладът ни кара да се усещаме и да се държим по този метод, са комплицирани, считат специалисти. Възможно е да се дължи на нарушен самоконтрол, който се появява, когато равнищата на глюкоза в кръвта са понижени вследствие на гладуването. Тази доктрина допуска, че всички сме склонни към отрицателни мисли за света, само че можем да ги контролираме - до момента в който гладът не наруши способността ни да го вършим.

" Ако отрицателните душевен аспекти на възприятието на апетит се дължат на неправилно пояснение на физическо чувство, може би бихме могли да се научим да тълкуваме това физическо чувство по по-добър метод. Това би могло да работи по сходен метод на когнитивно-поведенческата терапия, като ни оказва помощ да преформулираме мислите и възприятията си ", показва академик. 

Проучването на Йонкер върху страстите на гладуващите дами открива, че дамите със признаци на хранителни разстройства изпитват позитивни усеща, когато са гладни, в сравнение с дамите без такива признаци. Въпреки че питателните разстройства са комплицирани психологични положения, резултатите демонстрират, че тези дами са възстановили " естествената " асоциация на глада като отрицателно прекарване. 

Макар че сходно пренастройване на мисленето е извънредно контрапродуктивно и рисково, когато се борите с хранително разстройство, Йонкер търси способи то да бъде употребявано по по-положителен метод.

Съществуват еволюционни аргументи, заради които можем да интерпретираме глада неправилно. 

" От еволюционна позиция е разумно гладът да бъде съпроводен с подтик да си набавим храна ", споделя експерт.

Ограничаването на храната въздейства и по-пряко върху познавателните качества,  категорични са експерти. Преглед на проучванията на резултатите на гладуването върху познавателните качества от 2021 година откри, че вниманието и когнитивната еластичност, способността за превключване сред разнообразни задания, са изключително наранени.

Повечето от нас знаят какво е чувството, когато вниманието ни е превзето от настойчиви мисли за шоколадова торта, хрупкав чипс или пикантна юфка, когато сме гладни. Изследванията демонстрират, че това е доста постоянно срещано събитие - гладът усилва вниманието ни към сигнали, свързани с храната. Това още веднъж е в сходство с концепцията, че задачата на физиологичното възприятие на апетит е да ни накара да излезем и да си набавим храна.

В актуалния свят, отвличането на вниманието от глада към този момент не е толкоз потребно. То може да сътвори повече дефекти, в сравнение с преимущества, считат експерти.

Ян Румел, психолог от Хайделбергския университет в Германия, и сътрудниците му ревизират дали гладът прави хората по-склонни към натрапчиви мисли.

" Обикновено, в случай че установите, че хората се лутат в мислите си, до момента в който работят, резултатите от изпълнената от тях задача не са приемливи ", изяснява Румел.

По думите му този резултат се ползва единствено когато задачата е задоволително комплицирана, да вземем за пример четенето. " Ако гладим или правим друга дейност можем да се разхождаме в мислите си и това да не се отрази на осъществяването на задачата, тъй като тя е задоволително елементарна ", изяснява ученият.

Той решил да ревизира доколко гладните хора са наранени от " лутането на мисли " при осъществяването на комплицирана задача.

Ян Румел провел изследване, в което предиздвикал хора да изчетат 27 страници от романа " Война и мир ", а по-късно да създадат тест, който открива доколко са разбрали текста. 39 души са помолени да се явят в лабораторията, без да ядат в продължение на пет часа, а на 91 е казано да дойдат сити. 

Изследователите разкрили, че колкото повече се  " лутат мислите " на хората, толкоз по-зле се оправят със задачата.

Групата на гладните била най-склонна към " лутане " на мозъка. Изглежда, че гладът е евентуално по-разсейващ от секса, установяват учени. 

Гладът също по този начин понижава когнитивната еластичност, която е извънредно значима за всяка задача, в това число за разбирането на текст. Тази функционалност, ни оказва помощ за комплексното мислене.

Гладът е мощен сигнал, които ни оказва помощ да оцелеем

Когнитивната еластичност е нужна и за вземането на елементарни решения - да вземем за пример какво да ядем. Ако сме на диета, би трябвало да сме гъвкави, с цел да се преборим със мощното предпочитание да ядем мазни, богати на въглехидрати храни. Ако отидем да пазарим, когато сме гладни и психически неустойчиви  " просто купуваме доста нелепости ", счита академик.

Гладът е мощен сигнал, тъй като в последна сметка ни оказва помощ да оцелеем. Той може  да се намеси и в мисленето ни. Когато сме гладни, евентуално ще се затрудняваме със комплицирани когнитивни задания, концентрацията също ще бъде затруднена, показват специалисти. По думите им когато усещаме апетит, ще се насочваме към по-прости подходи на мислене, постоянно водени от предубеждения и предразсъдъци.

Раздразнителността, импулсивността и зациклянето, в допълнение ще объркат съзнанието ви, показват учените и допълват, че постоянно хората не осъзнават, че тези усеща се дължат глада.

Осъзнаването на това може да бъде извънредно потребно. Следващият път, когато сте ядосани или унили, може да ви помогне да се запитате дали не сте гладни, поучават учени. 

Ако разбирате от кое място идват страстите ви, вероятността да бъдете манипулирани от тях е по-малка.   Ако ви следва значима задача бъдете сигурни, че се захващате с нея откакто сте се нахранили. Независимо дали става дума за писане на отчет на работното място, взимане на капиталово решение или диалог, в който би трябвало да разрешите проблем във връзката си.

Ефективно решение за отбягване на глада е авансово обмисляне на седмично меню, считат специалисти. Възможно е да се храните здравословно и нискокалорично, без да сте гладни, безапелационни са учените. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР